[...] dalszym życiu. Problem otyłości zaczyna się w domu i tam należałoby dokonywać interwencji treningowo-żywieniowych, a ludzie są z reguły mało podatni na zmiany. Referencje, badania, literatura: https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/otylosc-i-nadwaga-u-dzieci-coraz-wiekszy-problem-coraz-mniej-skuteczne-dzialania.html [...]
[...] znacząco wyższa, niż przy podawaniu samych węglowodanów. Markery uszkodzeń mięśni miały tendencję do obniżania się w grupie suplementowanej białkiem, Głównym odkryciem tego badania było to, że suplementacja izolatem białka serwatkowego złagodziła upośledzenie sił mięśniowych podczas regeneracji po uszkodzeniu mięśni wywołanym wysiłkiem [...]
[...] matki, które urodziły dziecko z dużą masą urodzeniową, są bardziej narażone na rozwój cukrzycy typu 2. Taka kobieta powinna śledzić poziom glukozy we krwi, robiąc regularnie badania. Na pewno nie zaszkodzi też prowadzenie zdrowego trybu życia, żeby zmniejszyć to ryzyko. Co jeszcze warto wiedzieć o cukrzycy typu 2? Nieodpowiedni poziom cukru we [...]
Magnez jest jednym z najważniejszych minerałów w organizmie, dlatego jego niedobór może powodować spore problemy zdrowotne. Jest niezbędny dla zapewnienia zdrowia komórek i stanowi kluczowy składnik wielu funkcji biochemicznych w organizmie. Niestety większość ludzi nie jest tego świadoma i często cierpi na niedobór magnezu, nawet o tym nie [...]
Regularna aktywność fizyczna to jedna z najlepszych rzeczy, jakie możesz dla siebie zrobić. Przynosi korzyści zarówno, jeśli chodzi o zdrowie fizyczne, jak i psychiczne. Z pewnością czytasz różne artykuły o tym, jak poprawić swoje zdrowie, jak zadbać o dobry nastrój, jak zmienić sylwetkę. Czy zauważyłeś, że w niemal każdym temacie mówi się, że [...]
Ciągła koncentracja wymagana jest nie tylko podczas nauki. Odgrywa ważną rolę również w zarobkowej pracy umysłowej, czy pracy fizycznej i treningach sportowych, ale także podczas prowadzenia pojazdów, zwiedzania nowych miejsc, a nawet gotowania. Suplementy mogą przynieść wiele korzyści, jednak warto pamiętać o konsultacji ze specjalistą, aby [...]
Starzenie się związane z upośledzeniem funkcji poznawczych to poważny problem zdrowia publicznego, wpływający na około 50% osób w wieku 60 lat i starszych na całym świecie. W wieku 80 lat około jednej na osiem osób dotyka demencja. Wciąż poszukiwane są skuteczne strategie wczesnej diagnostyki i leczenia. Potrzebne są również nowe podejścia [...]
Komórki skóry, które są zbyt często uszkadzane przez nadmierną ekspozycję na słońce, mogą przekształcić się w komórki nowotworowe. Najbardziej niebezpiecznym rodzajem raka skóry jest czerniak. Co możemy zrobić, aby uchronić się przed tym zagrożeniem? Co stwierdzono? Stwierdzono, że w grupach przyjmujących witaminę D poziom tej witaminy we krwi [...]
Rozpowszechnienie wiedzy o surowcu zielarskim Tribulus terrestris, czyli buzdyganku naziemnym, wśród konsumentów w cywilizacji zachodniej miało miejsce jeszcze przed narodzinami globalnego zainteresowania treningiem typu CrossFit. Używanie tribulusa jako suplementu zyskało popularność już w latach 70. i 80. XX wieku, mimo że w Ajurwedzie znany był [...]
[...] (cytokiny, TNF-alfa, C-reaktywna proteina), co ma konsekwencje dla rozwoju powikłań sercowo-naczyniowych. Nie możesz bezkarnie folgować sobie za często, mimo iż twoje badania lekarskie nie wskazują na pojawianie się negatywnych symptomów. Bardzo wiele wskaźników nie odchyla się znacznie, nawet gdy organizm boleśnie odczuwa nadużywanie np. [...]
[...] się do spadku testosteronu i hormonów pomocniczych. Jednak z drugiej strony, u czterech z pięciu kobiet nie zarejestrowano wpływu konsumpcji mleka na owulację. Z badania wynika, iż mleko stanowi źródło hormonów, które mogą wpływać na naszą fizjologię. Oddziaływanie jest szczególnie zauważalne w przypadku mężczyzn. Jednakże hormony [...]
Okres „postanowień i zmian” zwykle zaczyna się, gdy na zewnątrz robi się ciepło – niestety wtedy jest już trochę za późno na odrabianie wieloletnich zaniedbań. W klubach odnotowuje się wzmożony ruch tuż przed wakacjami, często we wrześniu i październiku. Aby uzyskać zadowalające efekty, musisz trenować bez dłuższych przerw, często wiele lat. Ale [...]
Indeks glikemiczny (IG) jest czymś, co znają prawdopodobnie wszyscy, równie osoby chore na cukrzycę, insulinooporność, osoby zdrowo się odżywiające, będące na diecie, a nawet osoby, które z powyższymi nie mają nic wspólnego, prowadzą konwencjonalną dietę. Jednak na pewno każdemu z nas pojęcie to obiło się o uszy. Indeks glikemiczny vs indeks [...]
Coraz częściej słyszymy o eliminacjach produktów żywnościowych. Czym jest dieta eliminacyjna? W czym może nam pomóc i kiedy ją stosować? Kiedy takie rozwiązania przynoszą korzyści, a kiedy są zagrożeniem? Jeśli interesuje Cię to zagadnienie, to właśnie dla Ciebie jest ten artykuł. Podsumowanie Należy pamiętać, że każda eliminacja powinna być [...]
Prawdopodobnie znasz dobrze kiszoną kapustę i kiszone ogórki. Czy wiesz, że można kisić również inne warzywa? W rzeczywistości prawie każde warzywo może być ukiszone (poddane fermentacji), chociaż warzywa inne, niż kapusta i ogórki, są trudne do znalezienia w sklepach. Biorąc pod uwagę korzyści zdrowotne, jakie wiążą się z jedzeniem kiszonek, [...]
Mózg jest najbardziej złożonym narządem i wciąż pozostaje zagadką pod wieloma względami. Ludzki mózg waży średnio od 1200 do 1400 g i jest wypełniony aż 100 miliardami neuronów. To właśnie neurony przenoszą informacje i pozwalają Ci myśleć, czuć i wchodzić w interakcje ze światem. Unikaj chronicznych problemów zdrowotnych Rób wszystko, co [...]
Dla osób redukujących utrata wagi to ogromny sukces. A raczej połowa sukcesu, bo wyzwaniem jest jeszcze jej utrzymanie. Badania wykazują, że tylko 20% redukujących 10% lub więcej masy ciała, utrzymuje nową wagę maksymalnie przez rok. Brzmi to dość ponuro. Podsumowanie Utrata wagi to spore wyzwanie, ale wydaje się, że jej utrzymanie jest jeszcze [...]
[...] na tym, czy jest ona rzeczywiście bardziej pożywna, czy ma większą zawartość składników odżywczych, niż inne warzywa czy owoce (bez etykietki eko, bio, organic). Niektóre badania wskazują, że produkty organiczne mają nieco wyższą zawartość niektórych składników np. truskawki mogą mieć trochę więcej witaminy C i przeciwutleniaczy. Nie są to [...]
O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Zdrowe kiszonki Warto zadbać również o [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]